Houtstoken
Alle informatie over Kachels & houtstoken -            van de start tot het eind!
 

Als je geen eigen bosgrond tot je beschikking hebt en “gratis is te mooi om waar te zijn” dan zul je toch hout moeten komen. Boomstammen, anders gezegd rondhout, is dan het goedkoopste alternatief.


Je ziet ze met grote regelmaat rijden. Grote vrachtwagens vol gestapeld met rondhout. Dit hout komt niet alleen uit Nederland maar uit heel Europa. Dit hout is voor diverse industrieën interessant. Maar zodra het niet bruikbaar om er balken & planken te maken is het vervaardigen van brandhout een goed alternatief.


De uitdaging bij het aanschaffen van rondhout is het zelfde als het hebben van een eigen bos, je zult de stammen in de gewenste lengte moeten zagen. Die lengte heeft natuurlijk alles te maken met de grote van je kachel. Een reguliere maat is 30 cm. Die uitdaging is op zich niet zo bijzonder wille het niet dat je rondhout vaak alleen per volle vrachtwagen kunt kopen. We hebben het dan over gemiddeld 30 ton. Dus da’s een hele tijd zagen en daarna een hele tijd kloven.


De prijs die je betaald wordt bij rondhout vaak per ton (1000 kg) bepaald. Uiteraard is de prijs afhankelijk van het soort hout en of het al droog is. Deze ligt vaak tussen de 40 en 80 euro. Informeer wel of de transportkosten hierin zijn opgenomen...


Het is goed te weten dat je per 1 ton gemiddeld 1,5 m3 gekloofd hout haalt. Gaan we uit van 60 euro per ton. Dan ben je voor een m3 dus nog maar 40 euro kwijt!



Zagen in blokken van 25 a 35 cm

Heb je stammen dan heb je natuurlijk een kettingzaag nodig. Kies voor de kracht en flexibiliteit van een benzine model. Werk je voornamelijk rondom huis dan is een exemplaar op stroom een milieuvriendelijke keuze.

Uw link??
Uw link??