Houtstoken
Alle informatie over Kachels & houtstoken -      van de start tot het eind!
 

Hout stoken is absoluut romantischer dan centrale verwarming. Verlang je ook naar een knappend haardvuurtje in de woonkamer? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden.


 1. 1.Ga je voor romantiek, warmte of allebei?
  Voordat je een houtgestookte haard of kachel aanschaft, is het slim om te bedenken waarvoor je hem wilt gebruiken. Een open haard schaf je alleen aan voor de sfeer. Als warmtebron is deze namelijk ongeschikt, omdat zo’n 90 procent van de warmte verloren gaat via de schoorsteen. Een gesloten houtkachel is wel te gebruiken om een ruimte te verwarmen. Moderne exemplaren hebben vaak een glazen deurtje, zodat je alsnog van het knappende haardvuur kunt genieten.

 2. 2.Bepaal de plek
  Waar je houtkachel laat plaatsen, hangt af van het gebruik. De beste plek voor een extra warmtebron of sfeerhaard is het zitgedeelte in de woonkamer. Gebruik je de kachel als hoofdverwarming, dan heb je een hogere capaciteit nodig, waardoor er meer warmte vanaf kan komen. Het is dan verstandiger om hem net buiten het zitgedeelte te laten plaatsen.

 3. 3.Kies: plaatstaal, gietijzer, tegels of speksteen
  De meeste houtkachels worden gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Een plaatstalen kachel is goedkoper in aanschaf, maar gaat door vervorming en roest minder lang mee dan een gietijzeren kachel. Bovendien houdt staal de warmte minder lang vast. Tegelkachels en speksteenkachels blijven erg lang warm. Ze halen zelfs een rendement van 90 procent (slechts 10 procent verdwijnt door de schoorsteen naar buiten), vergelijkbaar met een gastgestookte CV-ketel.

 4. 4.Bepaal het vermogen
  Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kW. Dit duidt de hoeveelheid warmte aan die de kachel kan produceren. Belangrijk is dat je een vermogen kiest dat past bij de grootte van de kamer en de stookbehoefte. De houtkachel moet de warmte die het gebouw op een natuurlijke manier verliest zo precies mogelijk compenseren. Heb je te weinig vermogen, dan zal de houtkachel een ruimte niet verwarmen. Is het vermogen groter dan nodig, dan wordt vaak gesmoord gestookt, waardoor meer schadelijke stoffen vrijkomen. Hoeveel vermogen je precies nodig hebt, hangt af van de buitentemperatuur, het volume van de kamer, de plaats in huis, de geografische ligging en de isolatie. Uitgaande van een veel voorkomende situatie: bij het stoken van een houtkachel in een goed geïsoleerde kamer van 50 m² met een hoogte van 2,60 m is een haard met een vermogen van ongeveer 6 KW nodig. Raadpleeg bij twijfel altijd een installateur!

 5. 5.Veiligheid voor alles
  Enkele tips om het stoken van een houtkachel zo veilig mogelijk te maken:
  • Plaats een onbrandbare vloerplaat van plavuizen, metaal of glas voor of onder de houtkachel.
  • Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen.
  • Gebruik je paraffinebriketten, pook dan niet in het vuur. Er kan brandende paraffine aan de pook blijven steken.
  • Blus een schoorsteenbrand nooit met water, dat kan ontploffingen geven. Sluit de luchttoevoer aan de onderkant af en doof het vuur met zand.

 6. 6.Save the planet
  Houtkachels worden gezien als milieuvriendelijk, omdat hout een duurzame brandstof is. Toch is dat alleen zo als er voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplaatst en als de kachel een hoog rendement heeft. Zorg dus dat het hout dat je koopt verantwoord is gekapt. En om efficiënter te stoken, kun je een houtkachel nemen die goed afsluitbaar is. Dat verhoogt de verbrandingstemperatuur, stookt dus efficiënter en vermindert schadelijke gassen in huis.

Uw link??
Uw link??