Houtstoken
Alle informatie over Kachels & houtstoken -            van de start tot het eind!
 

Naast gedroogd, in de meeste gevallen ovengedroogd, brandhout is er natuurlijk nog het alternatief regulier brandhout.


Met regulier brandhout bedoelen we het gekloofde hout dat jij bij diverse bedrijven en particulieren kunt kopen. Je kunt het zowel zelf ophalen maar in veel gevallen is bezorgen ook een optie. De prijs is per kuub (m3) en vaak zijn deze los gestort. Het is logisch dat je daarmee een verschil krijgt met een gestapelde partij hout van een kuub. Maar om eerlijk te zijn, wie bepaalt wat een kuub is. Het is een heel erg moeilijk begrip als je naar een partij hout kijkt.


Voor de aanschaf van brandhout kun je vaak kiezen tussen het soort hout. Het is raadzaam je hierin even te verdiepen zodat je het maximale er uithaalt.


De prijs van brandhout varieert van 40 tot 70 euro. De prijs is van vele factoren afhankelijk. Heeft het hout al kunnen drogen en wat voor soort hout is het. Het is verstandig om er wel even meerdere telefoontjes/mailtjes aan te wagen om de beste deal te vinden!Bewaren van brandhout

Brandhout droogt het best als het in stukken van 30-40 cm gezaagd en gekloofd wordt opgeslagen. Het hout wordt best tegen regen beschut, dus bovenaan bedekt of overdekt en liefst zonder overhangende bomen of daken die regenwater op het hout kunnen druppelen. Hout dat onbedekt in de open lucht wordt bewaard zal na ongeveer 20 maanden toch al tot 25% gedroogd zijn. Het hout mag niet op een natte ondergrond gestapeld worden anders wordt vocht opgezogen. Oude pallets eronder plaatsen is ideaal, zodat het hout ook van onderen belucht wordt. Kies de meest winderige plek en laat hier en daar openingen in de houtstapel door eens een blok in een andere richting te leggen. Dek het hout niet volledig af onder een zeil, het vocht kan dan niet ontsnappen en het hout zal verschimmelen.Alternatieven

Naast het bekende brandhout zijn er ook briketten te koop. Dit zijn samengeperste stukken hout die lang branden en weinig werk vergen. Hier staat tegenover dat de prijs ook wat groter is.

Een ander milieuvriendelijk alternatief zijn de papieren briketten. Druk op deze link voor meer info.

Uw link??
Uw link??